Nume: SEGAL (nascuta GHEORGHIU )
Prenume: RODICA
Casatorita in 1962 cu prof.univ. Brad Segal ( decedat 1995) ;
Copii : un fiu nascut in 1967, medic primar chirurgie generala ; Spitalul Judetean Galati ( 2000 – 2011); actualmente –Paris, Franta
Data şi locul , judeţul Ismail
Tata : Mihail; Mama: Vasilica; invatatori la scoala generala din comuna Satu-Nou, jud.Ismail, pana la refugiul din 1944
Domiciliul: Strada Eroilor Nr. 32 A. Ap.2, 800119, Galaţi
Cetăţenie: română
Titlul ştiinţific: doctor inginer, Microbiologie industrială, 1971
Studii:
1945-1952 – Cursul primar şi gimnazial in orasul Tg.Bujor, judetul Galati
1952-1955 - Liceul „Mihail Kogalniceanu„ Galaţi
1956- 1961 - Facultatea de Tehnologia Produselor Alimentare şi Tehnică Piscicolă, Institutul Politehnic Galaţi
1965-1971 – Doctorat, Institutul Politehnic Galaţi; conducător ştiinţific prof. dr. Dumitru Motoc
Conducător de doctorat din anul 1990, domenii:
Biotehnologie (1990 – 2000);
Inginerie Industrială (2000 – prezent), coordonator a 25 teze de doctorat din care 20 sunt confirmate, iar 5 sunt în stadiul de finalizare.
Cariera didactică:
2008 - prezent: pensionar; profesor consultant-conducator de doctorat Universitatea din Galaţi, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor;
1990 - 2008, profesor Universitatea “Dunărea de Jos” Galaţi, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor
1975 - 1990, conferenţiar, Universitatea “Dunărea de Jos” Galaţi, Facultatea de Ştiinţa si Ingineria Alimentelor
1969 - 1975, sef de lucrări, Universitatea “Dunărea de Jos” Galaţi, Facultatea de Industrie Alimentară Acvacultură şi Pescuit
1961 - 1969, asistent - Institutul Politehnic Galaţi, Facultatea de Industrie Alimentară Acvacultură şi Pescuit
Specializări:
· Universite Victor Segalen, Bordeaux, Franţa - Biochimie
· Sallam University, Sheffield UK- Controlul calităţii alimentelor
· Institutul Tehnic din Plovdiv, Bulgaria - Tehnici de analiză a alimentelor
Activitatea profesional ştiinţifică
Activitatea didactică la disciplinele :
· Bazele alimentaţiei ;
· Principiile nutriţiei umane;
· Biochimia produselor alimentare;
· Biochimie generala, medicina generala;
· Enzimologie aplicată ,
· Alimente pentru nutriţie specială,
· Alimente funcţionale Ianuarie, 2013
Realizări în domeniul ştiinţific
Competenţe în următoarele domenii:
▪ Tehnologii alimentare;
▪ Biochimia produselor alimentare;
▪ Caracteristicile nutriţionale ale alimentelor;
▪ Componenţii biologic activi ai alimentelor;
▪ Relaţia alimentaţie – sănătate. Alimentele funcţionale;
▪ Influenţa procesărilor asupra valorii nutritive a alimentelor;
▪ Creşterea potenţialului nutritiv şi biologic al alimentelor;
▪ Calitatea produselor alimentare .
Direcţii de cercetare:
· Caracterizarea nutriţională a alimentelor;
· Mărirea valorii nutritive a alimentelor;
· Influenţa prelucrărilor tehnologice asupra potenţialului nutritiv al alimentelor; cresterea continutului de nutrienti; marirea biodisponibilităţii nutrienţilor prin procedee biotehnologice.
· Compuşii biologic-activi din alimente: antioxidanţi biologici, fitosteroli, prebiotice (fructo-oligozaharide, inulina, exopolizaharide microbiene) , probiotice, fibre alimentare, acizi grasi ω – 3.
· Elaborarea unor biotehnologii de îmbunătăţire a calităţilor senzoriale şi nutriţionale ale alimentelor: germinare, fermentaţie lactică, germinare completată cu fermentaţie; utilizarea enzimelor.
· Elaborarea unor tehnologii de obţinere a alimentelor funcţionale.
· Studii / investigaţii privind starea de sănătate a unor colectivităţi (elevi, studenţi, bolnavi cu diferite afecţiuni, persoane spitalizate sau care trăiesc temporar în spaţii restrictive) în corelaţie cu comportamentul lor alimentar sau calitatea alimentaţiei.
Lucrari elaborate
Cărţi cu caracter didactic/sinteze documentare – 19
Cărţi, Tratate, Monografii – 27
Lucrari originale publicate– 229
Lucrări susţinute şi nepublicate – 71
Brevete – 14
Director Proiecte prin competiţie nationala – 10
Publicaţii reprezentative:
Cărţi:
- Rodica Segal. Biochimia produselor alimentare, , Ed. Academica, Galaţi, 2006
- Rodica Segal .Principiile nutriţiei, Ed. Academica, Galaţi,2002;
- Rodica Segal , Irina Barbu .Analiza senzorială a produselor alimentare, Ed. Tehnică, Bucureşti, 1982;
- Rodica Segal, s.a. Valoarea nutritive a produselor agroalimentare. Ed.Ceres, 1983
- Gavrila Popa, Brad Segal, Rodica Segal .Toxicologia produselor alimentare, Ed. Academiei, 1987;
- Brad Segal, Rodica Segal .Metode moderne privind îmbogăţirea valorii nutritive a produselor alimentare, Ed. Ceres, 1987;
- Costin M.Gh. , Rodica Segal Alimente funcţionale, Ed. Academica, Galaţi, 1999;
- Rodica Segal .Caracteristicile nutritionale ale alimentelor organice vs alimentele traditionale. In Alimente ecologice, Ed. Academica, Galati, 2008;
- Rodica Segal, Luminita Georgescu. O promisiune. Alimentele functionale. In: Cum sa trăim mai mult şi mai bine (Coord. D.M. Cheţa), Ed. Academiei Romane, 2008;
- Rodica Segal , Elisei ,A., Incapsularea in tehnologia de obtinere a alimentelor fortifiate si a alimentelor functionale. In.: Microincapsularea pentru sisteme alimentare. ( Editor T.Florea s.a), Ed. Academica, 2009.
Recunoasterea prestigiului profesional
● Membru în comitet de redacţie reviste cu referenţi şi colective editoriale internaţionale
● Referent ştiinţific articol în revista naţionala de specialitate recunoscuta CNCSIS
● Expert / evaluator atestat pentru contracte de cercetare câştigate prin competiţie naţională din cadrul PNCDI, CEEX, CNCSIS
● Membru al comisiilor de analiză şi evaluare a unor teze de doctorat din diferite instituţii de invaţământ superior din ţară .
Premii pentru contribuţii profesionale/ştiinţifice
- 1.Premiul „Dumitru Moţoc” al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, 2008, pentru lucrarea Alimente ecologice, Ed. Academica (colectiv)
- Premiul „Dumitru MoŢoc” al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, 2005, pentru lucrarea Produse lactate fermentate, Ed.Academica(colectiv)
- Premiul „Dumitru Moţoc” al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, 2003, pentru lucrarea „Manualul inginerului de industrie alimentară”.Ed.Tehnică (colectiv).
- Premiul „Ion Ionescu - de la Brad” al Academiei Române,1991, pentru lucrarea „Toxicologia Produselor Alimentare” .Ed . Academiei Române
(colectiv).
Apartenenţa la organizaţii/societăţi profesionale/ştiinţifice
- Membru Titular al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Siseşti”
- Membru al Comisiei pentru Ştiinţe Agricole a CNCSIS (1997 - 2007)
- Membru - Societatea Româna de Biochimie şi Biologie Moleculară
- Membru al Cosiliului Ştiinţific al Fundaţiei pentru Alimentaţie Sănătoasă
- Membru Asociaţia Specialiştilor din Morărit-Panificaţie
Activitati manageriale
- Director al Centrului de Cercetare „Biotehnologii în Industria Alimentară şi Acvacultură„ acreditat CNCSIS, cu un laborator de Analize Fizico-Chimice si Microbiologice a Alimentelor ,acreditat RENAR, Universitatea „Dunarea de Jos „ Galati, (2003-2008
- Şef catedră Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor (2000-2008). .
- Membru în Senatul Universităţii „Dunărea de Jos” (1996-2008).
- Membru în Consiliul profesoral al Facultăţii (1992-2008).
Premii si distinctii
- Cetăţean de Onoare al Municipiului Galaţi – noiembrie 2008
- Diploma Uniunii Medicale Balcanice, 1991;
- Titlul "Conferenţiar universitar evidenţiat", 1984;
- Medalia "Meritul Ştiinţific", 1984;
- Medalia "Meritul sanitar", 1976;
Includere în :
- Best Europe
- Who's who în the Balkans
- Dicţionarul specialiştilor, Ed. Tehnică, 2000
- Femeile Moldovei, Chişinău, 2000
- Who's who în Romania, 2002
- Who is who în Romania, 2009 – 2012
- Who´s Who în Medicine and Healtheare 2011 – 2012
Din ziua de cand am aflat de doamna profesor Rodica Segal(fosta Gheorghiu) de la Victor Rascu din SUA,fiul lui Sava Rascu si pana la momentul intalnirii din Satu-Nou au trecut cateva luni bune. Doamna Rodica s-a nascut in Satu-Nou in 1938. In 1944 paraseste definitiv satul refugiindu-se cu parintii in
Anatolii Cocos