Esti aici: Home › Interviu Andrei Tasmaly › Interviu Andrei Tasmaly

Interviu Andrei Tasmaly

Acest interviu i se datoreaza lui Misa Tasmaly, fiul lui badea Andrei Tasmaly din Satu-Nou, actualmente stabilit in SUA. Cu Misa am mai discutat prin reteau skype, stia ca lucrez la site-ul www.satu-nou.ro si caut in continuare materiale originale.Intr-una din discutiile avute cu Misa l-am intrebat daca pot vorbi cu tatal lui despre evenimente si istorii mai putin cunoscute din Satu-Nou. Mi-a promis ca o sa vorbeasca cu tata lui despre lucrul acesta. Intr-o seara pe la ora 23 ma trezesc cu un apel de la Misa Tasmaly din SUA care-mi spune ca tatal lui este dispus sa discutam. Zis si facut. Am deschis calculatorul si am pornit skype.

 Tolea Cocos (T.C.). Buna seara (in Bucuresti) bade Andrei! Cum esti cu sanatatea?

Andrei Tasmaly (A.T.). Sunt bine. Buna ziua (in Vancuver) Tolea. Stiu de la Misa ca te intereseaza istoria satului nostru si sunt gata sa-ti raspund la intrebari. Nu ne-am vazut de multi ani. Ma mai tii minte?

T.C. Bineinteles ca va tin minte inca din copilarie, cand treceati in fiecare zi cu pas grabit pe langa casa noastra si va indrepta-ti spre brigada.

T.C. Mai departe discutiile din plan personal au trecut la evenimentele si oamenii din sat care au faurit istoria satului. Fiindca ma interesau personalitatile din scoala si din sat, l-am intrebat daca stie ceva despre Sava Rascu si Constantin Florescu, despre primarii satului.

A.T. Sa va spun istoria familiei Rascu.

Un bulgar cu numele Rusev a venit din Bulgaria si s-a stabilit in Satu-Nou pentru afaceri. Se vorbea in sat ca a venit cu multi bani. A sosit si cu un baiat de 14 ani, Dimitrie Rascu, un baiat orfan si sarac. Acest Rusev a cumparat pamant in Satu-Nou in Bugeac, pe malul lacului Dervent. Satnoenii cunosc aceasta locatie care se numeste Bugeac, loc bun de facut gradinarit. Oamenii din Satu-Nou la acea vreme nu aveau pregatirea si deprinderea necesara sa faca gradinarit. In 5 ani domnul Rusev a facut bani frumosi din aceasta profitabila ocupatie si a plecat definitiv din sat. I-a lasat toata averea lui Dimitrie Rascu spunandu-i ca poate se mai intoarce, dar nu s-a mai intors niciodata. Mai departe Dimitrie Rascu a stiut cum sa faca avere si sa devina om bogat. Se casatoreste si are sase copii: Sava (primul copil – moare la 19 ani), Petre, Maria, Paraschiva, Iulia, Andrei si Sava. Familiile lui Dimitrie Rascu si Andrei Caraghiaur devin cele mai bogate din sat.

T.C. Podul pe care trece toata lumea din sat se numeste podul lui Rascu (localizare aici), este construit de Dimitrie Rascu?

A.T. Nu. Acest pod a fost construit de primaria satului cu bani de la stat. Podul lui Rascu a fost botezat asa datorita faptului ca langa acest pod erau plantatiile de vii ale lui Dimitrie Rascu. Cand satnoenii vorbeau de viile lui Rascu, podul servea ca un punct de reper. Asa s-a incetatenit termenul de podul lui Rascu.

T.C. De cine va mai amintiti dintre profesorii si invatatorii din scoala in perioada interbelica?  

A.T. In primul rand trebuie sa va spun despre Sava Rascu care mi-a fost invatator in clasele primare. Intre noi copiii ii spuneam “ghebosu”. Eu am fost in clasa lui Sava Rascu si foarte des am fost batut.

T.C. De ce?  

A.T. Eram batut, bineinteles, ca sa invat.

T.C. Stiu ca familia lui Dimitrie Rascu si Andrei Caraghiaur au fost dintre cele mai instarite, mai bogate. Ce s-a intamplat cu acesti oameni si cu proprietatile lor cand a venit tavalugul rusesc din 1940 si 1944?

A.T. Vremurile si soarta oamenilor au fost dramatice. Proprietatile oamenilor bogati din sat au fost confiscate de puterea sovietica. Petre si Andrei Rascu aveau casa in centrul satului, acolo unde acum este construita casa de cultura. In 1944 Petre, dupa reocuparea Basarabiei, a plecat in Galati sa-si mai duca ceva din avere.Cand s-a intors in sat sa-si ia familia a fost arestat si dus in Siberia pentru 10 ani. A ramas fiul lui si inca doua fete: Galea,Vera si Mitea. Mitea era de varsta mea. Dupa ocupatia rusa averile lui Andrei, Sava si Petre Rascu au fost confiscate, iar Petre si Andrei au infundat puscariile din Siberia. Dupa intoarcere lor din exil legea nu le-a permis sa se intoarca la casele din satul lor. Oamenii erau fortati sa se stabileasca in alte localitati si nu in localitatile unde s-au nascut si aveau proprietati. Andrei Rascu, dupa intoarcere din puscarie, s-a stabilit in orasul Bolgrad unde l-am intalnit intamplator, iar Petre Rascu s-a stabilit in Manta, o localitate de pe malul Prutului din Republica Moldova. Dupa confiscarea casei lui Sava Rascu situata pe strada bisericii, sovietele au facut in casa lui posta satului.Mai tarziu, pe locul casei lui Sava Rascu, si-a facut casa Sioma lui Surdu, economistul kolhozului.

T.C. Stiati ca Petre Rascu si-a schimbat numele de familie cand s-a intors din puscarie din Rascu in Rosca? Si-a schimbat numele din Rascu in Rosca pentru a-si pierde urma de ocupantii rusi. A facut acest lucru pentru ca cine avea aceasta “pata” in pasaport era in continuare persecutat, discriminat. Acest amanunt despre Petre l-am auzit de la un profesor din scoala din Satu-Nou.

A.T. Despre acest amanunt, cu privire la schimbarea numelui sau, nu stiam.

T.C. Ce mai stiti despre Sava Rascu?

A.T. Sava Rascu si Petre erau casatoriti cu doua fete de-a lui Andrei Caraghiaur, Sofia si Luta. Aceasta istorie are si o latura mai amuzanta. Sava Rascu s-a logodit cu Luta Caraghiur, dar Petre Rascu i-a luat-o si a fugit din sat. Atunci mos Andrei Caraghiaur i-a spus lui Sava ca i-o da pe Sofia. Si asa sau casatorit doi frati cu doua surori. Pentru aceasta situatie mai speciala a fost nevoie de aprobarea regelui Romaniei – Ferdinand.Sa-ti mai spun o istorie despre Sava Rascu. Prin anul 1990 Sava Rascu a trimis o scrisoare in Satu-Nou, dar a ajuns din intamplare in mainile mele. El ne ruga in scrisoare sa-i facem o chemare ca sa poată veni in sat. Scrisoarea i-am transmis-o unei nepoate din Reni, Velicov, care a si rezolvat problema invitatiei. Cand a venit Sava Rascu din Romania am dorit foarte mult sa ma intalnesc cu el, dar n-am putut in acel moment. Totusi, mi-a fost invatator. Cand s-a raspandit vestea in sat ca a venit Sava Rascu din Romania s-au strans in jurul lui mai multi batrani care l-au cunoscut si au depanat amintiri.

T.C. Ce stiti de intalnirea lui S. Rascu de atunci cu primarul satului?

Sava Rascu a fost la primarie si a solicitat o adeverinta de la primar cu privire la fostele propietati si posibila lor recuperare. A fost chemat un batran din sat sa confirme proprietatile lui S. Rascu. Batranul, cand l-a vazut pe Rascu, i-a spus primarului: vreti sa-i dati proprietatile acestui chiabur? Primarul s-a razgandit si Rascu a plecat fara nicio adeverinta.

A.T. Despre acest amanunt nu stiam nimic.

T.C. Ce stiti despre primarii satului nostru?

A.T. Andrei Caraghiaur a fost primar pana la mijlocul anilor treizeci. Pe timpul sovieticilor ajunsese intro stare jalnica si a trait pana la 99 ani. A fost si paznic la fabrica de caramida de pe malul Ialpugului. Dupa ocupatia sovietica era batran si fara avere. Sovieticii nu l-au trimis in Siberia datorita varstei inaintate. O soarta tragica au avut-o alti doi primari, Gheorghe Stamati si Ghita Furtuna. Ei au fost alesi pe timpul Partidului Taranesc. Partidul alegea primari dintre cei saraci. Acesti doi primari fara avere au fost judecati si trimisi in Siberia.
Asi mai adauga ceva despre copiii lui Andrei Caraghiaur. Tudor, Luta, Sofia si Nina s-au refugiat in Romania impreuna cu familiile lor, Manea a ramas acasa. Tudor era un om destept si s-a refugiat in Timisoara, in armata avuse grad si se ocupa de premilitarii din sat.

T.C. Tatal lui Andrei Caraghiaur, Dimitrie Caraghiaur, a fost mai multi ani primar in sat. Nu stia sa scrie, drept care in loc de semnatura punea amprenta degetului mare, dupa cum marturiseste dl. Ioan Barba din Tulcea, stranepotul lui Dimitrie Caraghiaur. Ce mai stiti despre primarii tata si fiu Dimitrie si Andrei Caraghiaur?

T.A. Despre Dimitrie Caraghiaur stiu mai putine. Primarul Andrei Caraghiaur se implica in mai multe activitati in viata satului, inclusiv de scoala. Vorbind despre scoala trebuie sa-ti spun ca pe site www.odnoklassniki.ru sunt afisati toti directorii scolii din Satu-Nou. Consider ca s-a strecurat o eroare in ce priveste directorii de scoala din perioada interbelica si in timpul razboiului.Domnul Gheorghiu a fost directorul scolii inainte de 1940 dar si in perioada 1941-1944. A mai fost si comandantul premilitarilor.Cand vine vorba de Andrei Caraghiaur, de fiecare data imi amintesc o istorie cu vacarii satului. Andrei Caraghiaur era ca primar un om priceput, foarte destept si istet. Si meserie a avut de unde invata, de la tatal sau. El, ca primar, printre multe alte obligatii mai stabilea cine vor fi vacarii satului. Odata cu schimbarea primarului puteau fi schimbati multi din primarie dar si vacarii satului. Asa cum locurile de munca in sat erau limitate, locul de vacar era ravnit de mai multi consateni. La un moment dat a venit momentul alegerilor pentru primarie. Vacarii si-au delegat doi oameni cu imputernicirea de a fi prezenti si de a participa la alegeri. Asa s-a intamplat ca a fost ales din nou Andrei Caraghiaur. Cand au ajuns acesti doi vacari printre colegii lor sa le aduca vestea despre alegerea primarului Andrei Caraghiaur, au strigat: Iar noi la vaci! Iar noi la vaci!!!Aceste cuvinte presupunea pentru restul vacarilor ca Andrei Caraghiuar a fost ales din nou primar iar primarul ii prefera pe ei si sigur le va prelungi mandatul de vacari. Se stia ca odata cu schimbarea primarului se schimba tot stafful primariei, iar vacarii nu-si doreau schimbarea primarului A.Caraghiaur.

T.C. La un moment dat i-am spus ca incerc sa aflu mai multe despre personalitatile din satul nostru si intamplarea a facut sa il cunosc pe domnul Barba Ioan din Tulcea, nascut in Ismail – fost Barbasov. Inca o data s-a dovedit ca badea Andrei are o minte limpede si cunoaste multe din istoria satului.

A.T. Cred ca este vorba de fiul lui Calistru Barbasov. Cum sa nu-l stiu pe Calistru din Ismail!Nina Caraghiaur, fiica lui Andrei Caraghiaur, a fost maritata cu Calistru Barbasov. Calistru o fi avut si alte relatii comerciale cu cineva din sat, dar eu o sa-ti povestesc despre relatia cu mos Marcu Tabaceanu (porecla). Mos Marcu avea casa la numai 200-300 m de casa voastra.

T.C. Stiu aceasta casa si chiar am fost de multe ori in casa lui mos Marcu cu Misa lui badea Fedea Bricika (Butezai). Aceasta casa era situata chiar in intersectia dintre str. Ilarion Neagu si strada principala, centrala.

A.T. Mos Marcu Tabaceanu a fost soldat in armata rusa imperiala si cand a venit revolutia si unirea Basarabiei cu Romania a ramas in sat. Nu mai avea pe nimeni dintre rude, s-a casatorit cu fata lui Mitea Terzi (Tabaceanu). A cumparat o bucatica de pamant pentru casa de la mos Petre Cotoi (Prisajnicov) de alaturi. Mos Marcu a fost destept si a mers la Calistru Barbasov sa-i imprumute niste bani. Calistru i-a dat bani cu care a deschis un magazin, o crasma si oloinita. Calistru Barbasov primea banii in rate si venea des in sat. Calistru era casatorit cu Nina, fiica lui mos Andrei Caraghiaur. Indiferent de ratele pe care le platea lui Calistru a trait bine si mos Marcu. Mos Marcu nu a avut copii si l-a infiat pe Fedea Bricika (Butezai), bulgar de la Bolgrad.

A.T. Acum sa-ti spun ceva despre tine, mai special, lucru pe care poate nu l-ai aflat inca. Atunci, prin anii 90, cand lucrai ca medic la Ismail, au venit securistii de la KGB care te urmareau si se interesau de tine. Asta s-a intamplat dupa ce ati imprastiat foile volante prin sat si ati scris pe alei si trotuare cu creta ca doriti unirea Basarabiei cu Romania. Am fost chemat si eu si intrebat ce stiu despre tine. Erau doi securisti, unul mai burtos, amandoi din Ismail. Ma intrebau daca mai tin minte cand si cine a scris lozincile unioniste pe aleea cu brazi. Securistii mi-au spus ca ei lupta imotriva acelora care fac politica contra statului ucrainean.

ALEE.JPG   thumb_ANDREI_TASMALY.JPG

Aleea "buclucasa" cu brazi


T.C. Badea Andrei nu stia mai multe din aceasta actiune de anvergura.Evenimentul a avut loc in 1991, in ajunul referendumului din Ucraina privind independenta Ucrainei fata de URSS. Trecuse putin timp de la constituirea societatii culturale ”Dunarea si marea”, filiala regiunii Odesa al carei presedinte am fost ales eu. De precizat ca mult mai inainte, la Chisinau, se constituise aceasta societate care avea conducerea din Moldova, printre care era si Petrica Grozavu.Atunci, in ajunul acestui referendum, la sugestia mea s-a initiat o campanie de lamurire a moldovenilor in tot sudul Basarabiei, de a nu participa la acest referendum. Acest mesaj din foile volante se adresa numai moldovenilor.Consideram ca sudul Basarabiei nu trebuie implicat in acest referendum. La Chisinau, Petrica Grozavu, originar din Cartal, a tiparit cateva sute de proclamatii cu un continut patriotic pe care urma sa le distribuim in tot sudul Basarabiei. Ne-am impartit colegii pe fiecare raion. Eu cu cativa colegi am avut raioanele Ismail, Tatarbunar, Chilia, Artiz si Cetatea Alba. In raionul Reni au fost Mihai Catanoi, Valeriu Cojocaru, Petrica Grozavu, Gicu Capsamun s.a. Pentru mai multe detalii despre acest subiect puteti citi un interviu mai vechi pe link-ul:

http://biblioteca-virtuala.blogspot.com/2011/02/interviu-cu-anatoli-cocos.html

T.C. Sudul Basarabiei este un teritoriu ocupat. Constiinta ne-a dictat sa nu participam la acest referendum, motiv pentru care i-am indemnat pe moldoveni sa nu participe.

A.T. Asa este. N-avem nicio treaba cu Ucraina.

T.C. Cand ati mai fost in Satu-Nou; cu copiii te vezi des in America?

A.T. Cu 4 ani in urma am vizitat Satu-Nou, iar fiul Vasilii a fost recent. Am trecut pe langa casa voastra, erau mai multi oameni pe banca din strada si m-am salutat cu toti. Nu sunt convins ca m-a recunoscut cineva. Trec anii. Aici in America nu ma vad des cu copiii, dar ne auzim frecvent la telefon. Eu locuiesc in Portland, Misa si Vasile in Vancouver. Cu limba engleza ma descurc prost, am invatat rusa si ucraineana fara mari probleme. N-am putut sa invat si engleza.

A.T. Stiai ca tatal meu cu bunica-ta Marina, tanti Tudora-mama lui Iasa Soasca au fost ca niste frati? Eu am fost in relatii foarte bune cu tatal tau si unchiul tau Iasa Cocos din Cartal. Pe amandoi ii consideram ca pe niste veri.

T.C. Nu stiam si ma bucur sa aud aceste cuvinte.

Cum este viata in America?

A.T. Ce sa-ti spun despre noi. Cu sanatatea suntem binisor, atat eu cat si sotia. Eu am varsta de 85ani (a.1926), iar sotia este mai mare ca mine cu trei ani. Cum se spune la Satu-Nou o duc bine ca pensionerii, milionerii si pionierii (se amuza).In momentul in care am sosit in SUA, am primit o locuinta suficienta pentru doi pensionari si o pensie de 1200 dolari. Pentru standartele americane este putin 1200 $, dar eu si cu sotia, invatati sa economisim, ne descurcam.

 T.C. Va multumesc pentru timpul acordat.

 Anatolii Cocos

28 august 2011

Bucuresti

 P.S. Va anunt cu regret ca la trei luni dupa acest interviu s-a stins din viata dl Andrei Tasmaly. Dumnezeu sa-l odihneasca!