Esti aici: Home › Soldati treceti Prutul › Soldati treceti Prutul

Soldati treceti Prutul

 

Soldati treceti Prutul!
Ziua de 28 iunie 1940 este una dintre cele mai negre zile a romanilor basarabeni. Ocupatia Basarabiei de URSS a adus multa suferinta si lacrimi in randul populatiei bastinase,indiferent de apartenenta etnica. Imediat dupa ocupatie basarabenii au fost deportati in Siberia in valuri. La 22 iunie 1941 Germania nazista ataca granitele URSS in componenta careia se aflau deja ocupate Basarabia, tarile baltice si o parte din Polonia. In aceasta zi de iunie intra in razboi si Romania ca aliat a Gemaniei. Era o alianta de conjunctura fiindca Romania dorea sa-si recupereze teritoriul national pierdut in favoarea Uniunii Sovietice. In ziua de 22iunie 1941 a fost citit ordinul catre armata a maresalului Ion Antonescu in fata soldatilor romani. Mai jos va prezentam textul si imaginea dupa acest document. Din pacate linistea si bunastarea basarabenilor a durat prea putin. In august 1944 trupele sovietice din nou ocupa teritoriul Basarabiei si nu mai pleaca pana astazi. Aici ma refer la sudul Basarabiei si nordul Bucovinei. La 16 mai anul 2012 se implinesc 200 ani de ocupatie ruseasca a Basarabiei cu mici intreruperi.
Oare cand vor scapa basarabenii de acest blestem rusesc?

 Anatolii Cocos

                                     ORDIN CĂTRE ARMATA

Ostaşi,

V'am făgăduit din prima zi a noii domnii şi a luptei mele naţionale, să vă duc la biruinţa.Să şterg pata de desonoare din cartea Neamului şi umbra de umilire de pe fruntea şi epoleţii voştri.Azi a sosit ceasul celei mai sfinte lupte, lupta drepturilor strămoşeşti şi a bisericii, lupta pentru vetrele şi altarele româneşti de totdeauna.
Ostaşi, Vă ordon: Treceţi Prutul,
Sdrobiţi vrăjmaşul din Răsărit şi Miază-Noapte.
Desrobiţi din jugul roşu al bolşevismului, pe fraţii noştri cotropiţi. Reimpliniţi  in trupul  ţării  glia  străbună  a  Basarabilor şi  codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele şi plaiurile voastre.
Ostaşi,
Plecaţi azi pe drumul biruinţelor lui Ştefan cel Mare, ca să cuprindeţi cu jertfa voastră, ceeace au supus strămoşii noştri cu lupta lor. Înainte!
Fiţi mândri că veacurile ne-au lăsat aci straja dreptăţii şi zid de cetate creştină. Fiţi vrednici de trecutul românesc.

Ostaşi,
Veţi lupta cot la cot, suflet la suflet, lângă cea mai puternică şi glorioasă armată a lumii.
Îndrăsniţi să vă măsuraţi vitejia şi să vă dovediţi mândria, camarazilor voştri.
Ei luptă pe pământul moldovean, pentru graniţele noastre şi pentru dreptatea lumii.
Fiţi vrednici de cinsta pe care v'au făcut-o istoria, armata Marelui Reich şi neîntrecutul ei comandant Adolf Hitler.
Ostaşi, înainte!
Să luptaţi pentru gloria Neamului;
Să muriţi pentru vatra părinţilor şi a copiilor voştri;
Să cinstiţi prin vitejia voastră, amintirea lui Mihai Vodă şi a lui Ştefan cel Mare, a martirilor şi eroilor căzuţi in pământul veciniciei noastre, cu gândul ţintă la Dumnezeu.Să luptaţi pentru desrobirea fraţilor noştri, a Basarabiei şi Bucovinei, pentru cinstirea bisericilor, a vieţii şi căminurilor batjocorite de păgânii cotropitori.Sâ luptaţi pentru a ne răsbuna umilirea şi nedreptatea. V'o cere Neamul, Regele şi Generalul vostru.
Ostaşi,
Isbănda va fi a noastră. La luptă.
Cu Dumnezeu Înainte!

General Ion Antonescu, 22 Iunie 1941

 

thumb_I.Antonescu_Ordin_catre_Armata.jpg